DUK – Amsterdam

U jednom od prethodnih članaka objasnio sam svoje viđenje Dugoročnog Urbanog Kampovanja tj. DUK-a. Da bih objasnio kako to izgleda u praksi teoriji prakse ovde u ovom članku ću da predstavim svoj plan za DUKovanje u Amsterdamu. Počeću od pretpostavke da ću u Amsterdam doći kombijem koji sam opremio krevetom i prostorom za skladištenje stvari bez svakodnevnih benefita toaleta, kupatila i kuhinje.

Kako ću pristupiti istraživanju? Pokušaću da podmirim svaku od svojih pretpostavljenih potreba koje sam predočio u ranije pomenutom članku. Siguran sam da će se neke nove pojaviti tokom istraživanja ili će jedno rešenje prouzrokovati neki problem koji ću dalje morati da rešim. Ali dok ne krenem, ne mogu ni da stignem.

Parkiranje i kretanje po gradu je naravno najbitnije da potvrdi ili opovrgne uopšte mogućnost DUK-a. Na oko 5km od centra grada ka jugu postoje besplatni parkinzi tačnije u mestu Amstelveen koje se odavno spojilo sa Amsterdamom. Dodatno treba imati na umu da ukoliko ne želite da svugde pešačite, morate da koristite neke točkove. Da li će to biti bicikl, skejt, roleri ili javni transport zavisi od vas. Mesečna karta GVB koji je gradski saobrčaj u Amsterdamu (bus, metro, tramvaj) kosta 92e.

Prvo da se pozabavimo higijenom. Izbor da počnem odavde je lične prirode i potrebe za blizinom toaleta rano ujutro (da vas ne smaram detaljima) 🙂 Kao što sam ranije naglasio namera mi je da koristim fitnes centar kao centralu za higijenske potrebe i održavanje forme. Fit for free bez obzira na ime ipak naplaćuje članarinu i ona na mesečnom nivou iznosi 25 eura ukoliko se ne obavežete ugovorom na duže. Imaju desetak lokacija po različitim delovima grada i ne prati ih sjajna reputacija po pitanju podobnosti za ozbiljno dizanje tegova i slično. Kako je meni bitan WC i tuš, potpuno sam se oglušio na te komentare. Radnim danima rade od 7.00 do 23.00 pa oni koji vole da se tuširaju pre spavanja isto to mogu lako da urade i predveče a vikendom su otvoreni 9.00 do 16.00. Ako sam ja dobro razumeo (ako nisam kriviću google translate) sa jednom članarinom možete da idete u sve klubove.

Pranje odeće i posteljine je u teoriji lako, nađete servis koji pruža tu uslugu i obavite šta treba plaćanjem za istu. Spisak čistiona, ako je to uopšte pravi izraz, sam našao preko Yelp-a i čini se da bi pranje i sušenje moglo da se nadje već za 8 eura u najjeftinijoj varijanti dok za 12 možete uglavnom da birate. Ono što ljudi koji nisu do sada koristili mašinu za sušenje veša treba da znaju, a i meni je i dalje iznenađujuće, je da često veš neće biti potpuno suv. Džepovi trenerki, zadebljanja na odeći, ako se tokom sušenja jedan komad odeće umota u drugi i slično su standardni problemi sa mašinskim sušenjem. Činjenica je da ćete zbog toga nekada morati malo da raširite neke komade da se samostalno prosuše. Znajuči da je količina prostora u kombiju ograničena stavljam sebi fussnotu ne samo da smislim kako da raširim veš već i da u osnovnom članku za DUK dodam pitanje vlage u kombiju.

Pitanje ishrane tokom ovakvog života je dosta bitno, suviše je lako jesti samo brzu i instant hranu koja je prepuna ugljenih hidrata, masti i procesiranih sastojaka. Opisao sam već u prošlom tekstu kako nameravam da se hranim a da dodam da očekujem da će u nekim od velikih super marketa imati u ponudi i grilovano pile (tj. polovinu) i da ga možda mogu i na licu mesta pojesti. Kao bonus u pretrazi sam naleteo na Reddit wiki Amsterdam Food koji ima pregršt informacija o svakom tipu ishrane pa i onom jeftinom a zdravom.

Dobro sada kad smo se ispričali, šta smo na kraju i zaključili? Da bih mogao da donesem krajnju odluku i da svedem računicu treba da napravim pretpostavke koliko bi me koštalo mesec dana u Amsterdamu.

 • Smeštaj – 0e
 • Članarina za Fit for free – 25e
 • Mesečna karta za javni prevoz – 92e
 • Pranje i sušenje veša (12e po turi, 4 puta mesečno) – 48e
 • Ishrana – 10e dnevno x 30 – 300e
  • Doručak: dve banane, avokado – 2e (UH iz banane, masti iz avokada, protein ćemo za ručak)
  • Ručak:
   • dnevni meni u azijskom ili turskom restoranu – 10e (azijska i turska kuhinja obicno imaju dosta povrća a često bude i dovoljno proteina da li kroz tofu ili meso)
   • paket tofu-a, hleb ili banane ili konzerva pasulja, povrće ili voće – 4e (pasulj kao UH, vlakna i protein, tofu kao protein)
  • Večera: paprika, tofu, drugo voće i povrće – 4e (tofu kao pojačan protein ako tokom dana nismo jeli, paprika ili nešto slično zbog vlakana)
 • Ulazak u razne muzeje, gradski prevoz i slične troškove – 100e
 • Kafa, pauze, pivo – 100e
 • Neočekivani troškovi – 100e

Kada sve saberem samo prebivanje bi moglo da me izađe 373e (25 + 48 + 300) ukoliko bih mogao da se parkiram besplatno i bezbedno i pride da hodam svugde. Dodatni troškovi od još 92e za mesečnu za prevoz i 300e su naravno fleksibilni i nekom će trebati više a nekom manje. Ne treba zaboraviti da treba da platite i gorivo da biste došli do određene destinacije i ako vam je ona više hiljada kilometara daleko, samo to bi moglo da vas košta koliko i mesec dana života. Ne zaboravite da u većem kombiju može i dvoje da spava pa biste imali podeljene troškove puta, društvo i verovatno veći osećaj bezbednosti noću kada legnete da spavate.

Dodatno šta ne sme da se zaboravi je izvor pijaće vode koji je izuzteno bitan.

I kao i uvek, do sledećeg puta.

 

BS:MS