Emigracija: dobra, loša, zla

Kakav naslov, mislim da i pre početka pisanja moram sebe da nagradim minutom tišine i tokom tih 60 sekundi se iznova oduševljavam svojom dovitljivošću, dubinom i nadasve mudrošću.

Mislim da u osnovi svi znamo šta je emigracija, svi imamo nekog ko je bio, jeste ili će biti emigrant ili u emigraciji. Nije bitno ko ste ili ko su vaši, činjenica je da, ukoliko se glavni akteri hiljada paralelnih priča pitaju, oni će što pre biti izvan granica domovine. Niko od nas ne zna šta stvarno čeka ni prosečnog emigranta pa ni pojedinačnog ukoliko imate nekog na umu. Možemo svašta da pretpostavimo i možemo da ponavljamo toliko puta ispričane priče o tipičnoj emigraciji. I ne, neću vas smarati istima. Ne nije ono šta ste zamislili, pogotovo ako ste puno razmišljali.

Dobra strana emigracije…

U svakom od nas, veliki deo naše ličnosti i obrazaca ponašanja su ogledalo okruženja u kojem smo odrasli. Tokom vremena usvojimo neke stvari kao normalne, pa čak i neke stvari koje osećamo da možda nisu potpuno deo onoga ko smo stvarno mi. Ali realnost je takva, ako svi prate isti obrazac, rizično je biti “sa druge planete”. Promena okruženja vam dopušta da kao prvo osetite drugačije norme ponašanja i vidite da li vam one odgovaraju. Možda ste bili zarobljenik svog okruženja i sada možete da konačno raširite vaša krila i poletite u visine, a možda i ne. Moguće je da će vas novo okruženje gušiti, da će biti kao zidovi koji su svakim danom sve bliži jedan drugom. I jedino melem domovine može da ih natera da se rašire, možda. Ovo ili ono, naše ili njihovo, nije ni posebno bitno. Otkrivanje vaših koordinata na ravni kulturoloških varijacija može da bude samo korisno, jer tada možete da se borite za vašu poziciju u okruženju koje vam odgovara. A to ne biste mogli da se niste spakovali i zaputili preko granice poznatog.

Loša strana emigracije…

Jednom kada istina izađe na videlo, nema više bežanja. Ako želite da baratate realnim svetom i da svoje veštine uporedite na tržištu morate nešto da uradite. Naravno da biste to mogli i kod kuće, ali odlaskom uklanjate pomoćne točkove okruženja. Kako ste apsolutno sami u toj avanturi svaki udarac ide ka vama, i nema šta, ni ko da ga ublaži. U stvari, otići i biti negde drugde je teže nego ostati.

Zla strana emigracije…

Posle gomile udaraca, godina borbe i mentalno-emotivnih ožiljaka, konačno se nosite sa novim svetom u kojem živite. Niste lokalac, ali znate dosta ljudi. Znate koja su dobra izletišta i da li je ok izuvati se ispred stana. Navikli ste se na dobar gradski saobraćaj. Ali jezik i dalje zapinje, i vidite da je velika većina vaših prijatelja u stvari sastavljena od sunarodnika i sapatnika i bliskih nam zemalja. Jer mi se kao razumemo. Živite i dalje izvan društva države koju već vidite jednim delom kao svoju. A kad ste u kontaktu sa nekim iz domovine, vidite da vas ne razumeju, ne slušaju a puno njih vas je i zaboravilo. Ni na nebu ni na zemlji.

 

Niko nema prave odgovore. Ali ima dosta pitanja o tehnikalijama i osnovama emigracije. Ja sam pokusao u nekoliko videa da objasnim osnove emigracije onako kako ih ja vidim. Ukoliko imate neka pitanja na koja mislite da bih mogao odgovoriti slobodno ostavite komentar ili napisite na FB stranici.

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Emigracija: dobra, loša, zla

Comments are closed.