Učenje: Internet prisutstvo: kanali komunikacija, marketing, analitika

Na polju interneta istina imam nekog manjeg iskustva. Kao što sam pisao na početku uvek sam želeo da se bavim nečim svojim pa sam tako i davnih ranih dvehiljaditih i sve negde do 2007-2008e pokušavao da se bavim internet biznisom. Svojevremeno sam imao i prihod od Google AdSense koji je prevazilazio tadašnju prosečnu mesečnu platu u Srbiji a i prodao sam nekoliko sajtova.

Na žalost, mladost, neiskustvo i sveopšta promenjljivost interneta učinila su da mi od toga ostanu samo lepa sećanja i znanje.

Eto kad sam stigao da se pohvalim kakav sam mega giga car onda da pređem i na ono što ću morati da učim.

  • Struktura sadržaja za najbolji efekat. Kako povezati sajt, Facebook, YouTube, Instagram i druge kanale tako da se dobije maksimalni broj pregleda i zainteresuju se posetioci da što više vremena provedu sa mojim materijalom. Na primer da li na FB deliti video sa YT pa u komentarima i opisu ostavljati linkove ili deliti stranicu na sajtu na kojem je video uz tekstualna (ili bez) verzija? Rezultati su značajno različiti. Uglavnom očekujem da bude puno čitanja različitih izvora, praćenja uspešnih kako oni to rade i eksperimentisanja.
  • Reklamiranje i Advertajzing. Prvo moram da naučim razliku jer siguran sam da te dve reči ne znače istu stvar 🙂 Kako izvući maksimum iz uloženog novca za popularizaciju svog rada. Google AdWords, Facebook reklame, FB Boosted post, plaćeni linkovi ili članci na tuđim blogovima.
  • Merenje. Sve mora da se meri kako bi se znalo šta kakav efekat ima. Google Analytics, Facebook Pixel, YouTube analytics. Sadržaj koji nastavlja iznova da dovodi posetioce vredi više nego onaj koji ih dovede samo danas, ili možda ne?

Troškovi: Vreme i novac za marketing kampanje

Praćenje rezultata: Izvodi iz raznih analitičkih sistema i pokušaj zaključivanja koje aktivnosti su dovele do promena, a koje ne.